LUMINA LA PLANTELE SUCULENTE

04-05-2017
Garden Succulent

CERINTE FATA DE LUMINA

Lumina este şi ea un factor esenţial în creşterea plantelor suculente, în special dacă ne dorim ca ele să expună culori intense, şi să aibă o creştere sănătoasă. Lumina de afară este cea mai puternică şi provine din toate direcţiile, însă când vorbim despre lumina de interior aceasta este ceva mai limitată, astfel că trebuie să găsim locurile cele mai potrivite din acest punct de vedere atunci când poziţionăm plantele suculente.
Din fericire plantele suculente vor creşte chiar dacă nu au prea multă lumină, însă locurile cele mai bune pentru acestea sunt lângă o fereastră, unde pot primi destulă lumină naturală. Pentru o creştere compactă şi sănătoasă, dar şi pentru a expune culori intense, plantele suculente au nevoie de minim 6 ore de lumină. În lunile cu soare puternic, este bine să nu lăsăm plantele suculente prea mult în soare direct, pentru a nu li se arde frunzele, excepţie făcând cele cu rezistenţă ridicată. În astfel de perioade locurile cu lumină indirectă sunt cele mai recomandate.

fig.1.0-blog2

Fig. 1.0. Expunerea îndelungată la soare puternic
sursă foto: https://www.succulentsandsunsh...

Atunci când plantele primesc foarte puţină lumină, spre deloc, ele vor tinde să se lungească sau să se înalţe către zonele de lumină, pierzându-şi astfel formele lor naturale. Acest proces poartă numele de etiolare.

  

Fig. 1.1. Creşterea cu lumină insuficientă (stânga) şi creşterea cu lumină corespunzătoare (dreapta)
sursă foto: https://www.succulentsandsunsh... / https://www.plantandpot.nz

Pe lângă creşterea deformată (etiolare), plantele suculente care beneficiază de lumină foarte puţină sau deloc, vor începe să îşi piardă culorile. Specii cu frunze roşii, violet, roz, portocalii etc., vor avea culori de un verde-sters, în condiţii de lumină scăzută. Soluţia pentru această problemă ar fi creşterea plantelor care au culori verzi naturale, ele tolerând mai uşor zonele de lumină scăzută fără să îşi schimbe culoarea aproape deloc, însă tot există riscul creşterii deformate dacă lumina este foarte puţină.

  

1.2. Condiţii de lumină scăzută (stânga); Condiţii de lumină optimă (dreapta)
sursă foto: www.pinterest.com

Suplinirea luminii naturale, în cazul în care nu dispunem de lumină suficientă pentru o creştere în condiţii decente a plantelor suculente, se poate face prin folosirea luminii artificiale.
Luminile de creştere sunt menite să stimuleze creşterea şi înflorirea plantei, prin emiterea anumitor spectre de lumină care să suplinească lumina slabă sau inexistentă.
Există multe opţiuni în ceea ce priveşte folosirea luminilor artificiale pentru creşterea plantelor, însă cele mai folosite şi cele mai indicate becuri pentru generarea luminii artificiale pentru creştere sunt becurile fluorescente, cu halogen sau LED.
Becurile fluorescente sunt folosite cel mai des, fiind uşor de instalat, cu o lumină rece, consum relativ mic (cu aprox. 75% mai mic decât cele incandescente) şi costuri reduse, însă dezvantajul la acestea este faptul că intensitatea luminii se pierde după o anumită distanţă, aşadar acestea trebuie amplasate destul de aproape de plante.
Becurile cu halogen sunt de obicei utilizate în spaţii mai mari, sau unde plantele au o mărime considerabilă, din cauza distanţei mărite de iluminat pe care o au, însă generează foarte multă căldură.
Becurile LED reprezintă cea mai nouă tehnologie de creştere a plantelor, având un sistem de răcire încorporat care împinge căldură generată în sus, departe de plante. Ca rezultat becurile LED nu produc căldură şi au cel mai scăzut consum, dar şi cea mai mare durată de iluminare (cca. 50.000 – 100.000 ore). Pentru a vă asigura că plantele dvs. au o creştere sănătoasă pe tot parcursul anului, puteţi achizitionala lumini de creştere de aici.
Distanţa optimă dintre lumină şi plantele suculente este de cca. 20 – 25cm, însă dacă lumina produce căldură această distanţă trebuie mărită.
La scoaterea plantelor afară, primavara, trebuie avută în vedere acomodarea lor, deorece un şoc brutal de ultraviolete le poate fi fatal. O umbrire uşoară este absolut necesară cel puţin câteva zile (Şelaru A., 2006, Plante de apartament, pag. 24).
În cazul suculentelor de exterior precum Sedum, Sempervivum, Orostachys etc., va trebui să avem în vedere amplasarea acestora în zonele cu soare direct sau semiumbră de la bun început.

Comentarii

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu