UTILIZAREA PLANTELOR SUCULENTE

04-05-2017
Garden Succulent
UTILIZAREA PLANTELOR SUCULENTE

Când vine vorba de plante suculente, utilizarea acestora nu cunoaşte limite. Ele pot fi folosite ca simple plante decorative, în tablouri vii, în rocării şi alpinarii, în acoperişuri verzi, pentru sucurile lor (ex: Aloe), în aranjamente de orice fel, în buchete de flori sau buchete de mireasă, în mărturii de nuntă, terarii, sau în orice ne poartă imaginaţia.

 

Fig. 1.0 Aranjament cu plante suculente
sursă foto: www.pinterest.com

 

Fiind plante cu pretenţii minime, le putem integra uşor în orice zonă luminoasă, atât în exterior cât şi în interior, cât timp alegem speciile potrivite pentru fiecare dintre cazuri.
Există o tendinţă de creştere în ceea ce priveşte cererea de plante suculente, ce se datorează în special rezistenţei lor faţă de secetă, a formelor şi culorilor pe care le expun, cât şi a integrării acestora foarte uşor în buchete, ca mai apoi acestea să poată fi scoase din buchet şi replantate, având în acelaşi timp şi o valoare sentimentală. Apropierea omului de natură a existat dintotdeauna, însă plantele suculente duc această afirmaţie la un nou nivel. Culorile deosebite pe care le expun sunt unice, iar formele simetrice conturează măreţia acestora; de la culori pale de verde, argintiu şi albastru, până la culori de un roşu-intens sau violet, plantele suculente nu încetează să ne uimească.
Conform celei mai mari pepiniere de suculente şi cactuşi din SUA, localizată în Vista, CA (Altman Plants), există o creştere de cca. 20% în fiecare an în materie de plante suculente şi cactuşi (Ken Altman, fondator şi preşedinte al Altman Plants).
Secetele tot mai dese cu care ne confruntăm atât pe plan naţional, cât şi pe plan mondial, reprezintă o cauză principală a creşterii cererii de plante suculente având în vedere rezistenţa lor faţă de lipsa apei.
În China şi Korea, cererea de suculente care provin din Austria, atinge cote record, susţine autorul şi horticultorul australian Attila Kapitany.
Deşi în România lumea nu este încă familiarizată pe deplin cu plantele suculente, cele mai cunoscute fiind Aloe, Sempervivum, Sedum şi probabil cactuşii, observăm totuşi că sunt introduse treptat tot mai multe specii, atât de exterior cât şi de interior.
Cel mai nou trend în materie de plante suculente îl reprezintă probabil tablourile vii, care aduc un plus de viaţă şi elegantă în orice casă.

 

Fig. 1.1 Tablou cu plante suculente
sursă foto: www.woodwardgreenhouses.com

 

Deşi realizarea lor necesită timp, îndemânare şi imaginaţie, tablourile vii au nevoie doar de lumină şi apă atunci când pământul este uscat.
Integrarea plantelor suculente în decoruri de nuntă sau aranjamente florale este mai populară ca niciodată. Uşor de folosit şi întreţinut, acestea adaugă un accent unic în orice aranjament sau buchet.

 

Fig. 1.2 Buchete de nuntă cu plante suculente
sursă foto: www.pinterest.com

 

Mărturiile cu suculente nu fac nici ele excepţie, fiind tot mai dese pe mesele nunţilor, în diverse ghivece sau aranjamente pe care mai apoi fiecare invitat le ia acasă şi le replantează,  având o plantă suculentă cu valoare sentimentală, pe care să o îngrijească.

 

Fig. 1.3 Marturii de nuntă cu plante suculente
sursă foto: www.pinterest.com

 

În exterior le întâlnim cel mai des în rocării şi alpinarii, predominate de specii precum Sempervivum, Sedum şi Saxifraga. Întreţinerea lor este minimă, adăugând un plus de culoare şi naturaleţe grădinii sau zonei în care sunt amplasate, în special în locurile foarte însorite, în care alte specii necesită udare frecventă pentru a rezista.

 

Fig. 1.4 Rocărie cu Sempervivum şi Sedum
sursă foto: www.alpinegardensociety.net

 

Comentarii

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu