UDAREA PLANTELOR SUCULENTE

28-01-2017
Garden Succulent
UDAREA PLANTELOR SUCULENTE

Îngrijite corespunzător, suculentele ne vor încânta prin culorile şi formele spectaculoase, fie că sunt amplasate pe un pervaz, lângă un geam, într-un tablou viu sau în orice alt loc.
Una dintre problemele cele mai des întâlnite la creşterea plantelor suculente este udarea în exces. Majoritatea speciilor de suculente provin din zone secetoase, cu foarte puţină umiditate, astfel că acestea sunt învăţate să reziste unor perioade îndelungate fără apă, însă udate în exces riscă să putrezească, rareori putând fi salvate.
Cat de des şi cât de mult trebuie udate suculentele? Răspunsul la această întrebare diferă de la o plantă la alta, în funcţie de cât de repede se usucă solul în care este plantată şi de umiditate. În medie ele se udă de două sau trei ori pe lună, excepţie făcând lunile de iarnă, în care se udă doar o dată pe lună. Desigur aceste intervale pot creşte sau scade, în funcţie de cât de repede se usucă solul şi de umiditate. De exemplu în lunile foarte călduroase putem mări numărul de udări, având în vedere că solul se usucă mai repede iar umiditatea este scăzută, pe când în lunile de iarnă putem ajunge la o singură udare în două luni, sau chiar deloc în cazurile suculentelor de exterior.
Pentru a evita udarea în exces sau udarea deficitară, este indicat să lăsăm pământul în care sunt plantate să se usuce complet între udări. Udarea prin această metodă, se justifică prin faptul că plantele suculente anticipează perioadele de secetă şi atunci când primesc apă, acestea vor începe să absoarbă cât mai multă. Udate în exces ele se vor suprasatura cu apă şi vor începe să dezvolte putregai. Gândiţi-vă la plantele din deşert, ploaia apare foarte rar în aceste zone, însă când apare plantele trebuie să absoarbă cât mai multă apă pentru a supravieţui până la următoarea ploaie. Nici solul nu face excepţie, acesta se usucă foarte repede iar plantele trebuie să reţină toată apa absorbită în urma ploii, în frunze, tulpini sau rădăcini. Lăsarea solului să se usuce complet între udări are rolul de a favoriza creşterea rădăcinilor sănătoase, în adâncime. Mulţi dintre noi tindem să udăm uşor suculentele, zilnic, cu un pulverizator, însă deşi plantele vor supravieţui, vor dezvolta rădăcini foarte subţiri şi slabe, urmând ca mai devreme sau mai târziu să observăm că atât plantele cât şi rădăcinile nu mai cresc cum ar trebui (vezi fig. 1.0.)

Fig. 1.0. Diferenţele între udarea prin pulverizare (stânga) şi udarea normală (dreapta)
sursa foto: album personal

Udarea se va face întotdeauna la baza plantei, evitând pe cât posibil udarea frunzelor, deoarece apa poate să rămână pe frunze favorizând putregaiul.
Grosimea frunzelor joacă şi ea un rol important în udarea plantelor. O plantă suculenta cu frunze groase (ex: Sedum nussbaumerianum – fig. 1.1. – stânga) va reţine mai multă apă decât o plantă suculenta cu frunze mai subţiri (ex: Sempervivum tectorum ‘Greenii’ – fig. 1.1. – dreapta), astfel cele cu frunze subţiri necesită udări mai dese.

Fig. 1.1. Sedum nussbaumerianum (stânga) şi Sempervivum tectorum ‘Greenii’ (dreapta)
sursa foto: www.succulentsandsunshine.com

Trebuie să ţinem cont că atunci când combinăm specii de suculente în amenajări sau aranjamente, să le grupăm, pe cât posibil, în funcţie de grosimea frunzelor, astfel ca necesităţile lor legate de apă să nu varieze prea mult.
Atât udarea în exces cât şi udarea deficitară se manifestă prin zbârcirea frunzelor, însă există câteva semne prin care le putem diferenţia, pentru a ne putea da seama dacă planta are nevoie de udări mai dese sau mai rare. În cazul în care plantă este udată în exces, vom observa că frunzele îşi pierd culorile, devenind translucide, iar la atingere acestea sunt moi şi umede. Tulpina va fi neagră şi moale, însă putem încerca salvarea plantei prin tăierea părţii putrezite şi replantarea părţii sănătoase într-un sol uscat.

Fig. 1.2. Udarea in exces
sursa foto: www.cactusjungle.com

Udarea deficitară, este mai puţin periculoasă decât udarea în exces, însă nici această problemă nu trebuie neglijată. Atunci când o plantă primeşte prea puţină apă, vom observa că frunzele se strâng, devin zbârcite şi îşi pierd din grosime. În acest caz este nevoie să udăm planta mai des, urmând ca în câteva zile să vedem rezultatele.

Fig. 1.3. Udarea deficitară
sursa foto: http://pistilsnursery.com

O plantă suculentă îşi va reveni mult mai uşor atunci când nu primeşte destulă apă, decât atunci când este udată în exces. Verificarea solului înfigând un obiect precum un creion în acesta ne poate ajuta să ne dăm seama dacă solul este uscat sau nu. Dacă solul este uscat obiectul va intra foarte uşor, iar pe acesta nu vor exista urme de pământ, însă dacă solul este încă umed vom observa că obiectul folosit intra mai greu, iar când îl scoatem acesta va avea pământ pe el (Fig. 1.4.).

Fig. 1.4. Verificarea solului folosind un băţ. Sol uscat (stânga), sol umed (dreapta)
sursa foto: album personal

Trebuie să reţinem faptul că suculentele sunt plante rezistente la secetă, astfel că vor fi fericite şi vor avea o creştere sănătoasă dacă evităm să le udăm în exces.

Comments

Foarte clar si folositor articolul. Poze relevante. Multumesc!
Tipul de pământ le pot face sa se usuce?
Write a review